Dietetyka
05/01/2022

Cukier - pokarm groźnych chorób w Twoim organizmie

Ten tekst przeczytasz w 5 minut
Maciej Myśków

Udostępnij:

cukier-pokarm-groznych-chorob-w-twoim-organizmie

Cukier to jedna z najbardziej niebezpiecznych substancji dostępnych na rynku

Mówimy tutaj o sacharozie: białej, krystalicznej substancji rafinowanej z soku trzciny cukrowej lub buraka, pozbawionej wszelkich witamin, minerałów, protein, wody oraz innych synergetyków. Biały cukier jest sztucznym, przemysłowo przetworzonym związkiem chemicznym nie nadającym się do spożycia.

Tłumi działanie układu odpornościowego, zmuszając trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny, która konieczna jest do jego rozłożenia. Traktowany jest przez układ odpornościowy jak obce ciało z uwagi na swą sztuczną strukturę chemiczną oraz obecność przemysłowych zanieczyszczeń powstałych w procesie przetwórczym. Tym samym cukier niepotrzebnie wywołuje reakcje obronne, osłabiając odporność organizmu.

Nadużywanie cukru nie tylko niszczy zęby i kości ale dosłownie rujnuje cały organizm człowieka i zaburza prawidłowe funkcjonowanie niemal każdego organu, silnie zakwasza i powoduje raka.

W roku 1957 dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę, ponieważ jest on pozbawiony swoich sił witalnych, witamin i substancji mineralnych. „To, co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Niekompletny metabolizm węglowodanów powoduje tworzenie toksycznych metabolitów, takich jak kwas pirogronowy lub nienormalne cukry zawierające 5 atomów węgla.

Kwas pirogronowy akumuluje się w mózgu i systemie nerwowym a nienormalne cukry w czerwonych krwinkach krwi (w wyniku obniżenia jakości tych krwinek może pojawić się anemia). Te toksyczne metabolity zakłócają również oddychanie komórek, które nie mogą zapewnić odpowiedniej ilości tlenu dla przeżycia i normalnego funkcjonowania organizmu. Z upływem czasu niektóre z komórek obumierają. To zakłóca funkcje części ciała i staje się początkiem chorób degeneracyjnych”.

lista skutków ubocznych nadużywania cukru:

  • uszkadza układ odpornościowy,
  • zaburza równowagę minerałów i witamin w organizmie,
  • może powodować wzmożoną aktywność, zdenerwowanie, trudność koncentracji, u dzieci i rozkapryszenie,
  • podnosi stężenie trójglicerydów,
  • powoduje objawy stłuszczenia wątroby,
  • obniża reakcję obronną na infekcje bakteryjne,
  • może spowodować uszkodzenie nerek,
  • obniża dobry cholesterol HDL, może podwyższać zły cholesterol LDL,
  • prowadzi do niedoboru chromu,
  • ułatwia wystąpienie raka piersi, jajników, jelit, prostaty i odbytu,
  • zwiększa poziom glukozy i insuliny na czczo,
  • powoduje niedobory miedzi,
  • zaburza wchłanianie wapnia i magnezu,
  • osłabia wzrok,
  • podnosi poziom neurotransmitera – serotoniny,
  • może powodować hipoglikemię – obniżone stężenie cukru we krwi,
  • może powodować nadkwasotę,
  • podnosi poziom adrenaliny u dzieci,
  • pogłębia zaburzenia wchłaniania u osób z problemami jelitowymi,
  • przyspiesza starzenie się organizmu,
  • ułatwia wpadnięcie w alkoholizm,
  • powoduje psucie się zębów,
  • przyczynia się do otyłości,
  • zwiększa ryzyko choroby Crohna – zapalenia jelit i owrzodzenia jelita grubego,
  • pogłębia chorobę wrzodową,
  • zaostrza objawy artretyzmu,
  • zaostrza objawy astmy,
  • może spowodować infekcję Candida albicans (drożdżyca, kandydoza, grzybica układu pokarmowego – grzybica jelit),
  • może wywołać grzybicę różnych narządów (w tym grzybica pochwy),
  • może spowodować powstanie kamieni żółciowych,
  • może wywołać choroby serca,
  • może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego,
  • może zaostrzyć objawy SM – stwardnienia rozsianego,
  • może spowodować hemoroidy,
  • może spowodować pojawienie się żylaków,
  • zwiększa odpowiedź na glukozę i insulinę u kobiet stosujących pigułki antykoncepcyjne,
  • prowadzi do paradontozy,
  • przyczynia się do osteoporozy,
  • powoduje zakwaszenie śliny,
  • zmniejsza wrażliwość insulinową,
  • prowadzi do zmniejszenia tolerancji glukozy,
  • może zmniejszyć poziom hormonu wzrostu,
  • może podwyższyć cholesterol,
  • może zwiększyć ciśnienie krwi,
  • powoduje senność i zmniejszoną aktywność u dzieci,
  • może wywoływać migreny,
  • zaburza absorpcję białka,
  • powoduje alergie pokarmowe,
  • wywołuje cukrzycę,
  • może spowodować zatrucie ciążowe,
  • może wywołać egzemę u dzieci,
  • może spowodować chorobę wieńcową,
  • może uszkodzić strukturę DNA,
  • może zmienić strukturę białka,
  • może przyspieszyć starzenie się skóry zmieniając strukturę kolagenu,
  • może spowodować zaćmę,
  • może spowodować rozedmę płuc,
  • może spowodować arteriosklerozę,
  • może zwiększyć ilość wolnych rodników we krwi,
  • obniża zdolność funkcjonowania enzymów.
  • nasila aromatazę, obniża testosteron, zwiększa poziom złych estrogenów, obniża dobrych
  • powoduje cuchnące, luźne, zaparte i kamykowate stolce, cuchnące gazy, zapalenie okrężnicy, hemoroidy, krwawienie przy oddawaniu stolca,
  • powoduje obniżenie erekcji i libido a także problemy z płodnością,
  • powoduje krwawienie dziąseł i hemoroidy,
  • wywołuje zakwaszenie organizmu,

Na skutek długotrwałego spożycia nadmiaru cukrów prostych może rozwinąć się cukrzyca typu 2, typu 1 i cukrzyca ciążowa. Wiedziałeś, że w Polsce choruje na nią blisko 3 miliony ludzi?

Cukier jest głównym winowajcą odpowiedzialnym za wywoływanie wielu chorób i stanów degeneracyjnych. Z łatwością wywołuje kandydozę i cukrzycę, które w dzisiejszych czasach nabierają cech epidemii. Większość ludzi zjada więcej cukru, niż ich organizm jest w stanie przetworzyć na energię. Wątroba przetwarza wówczas jego nadwyżki na trójglicerydy i odkłada je w postaci tłuszczu albo z produktów ubocznych cukru produkuje osadzający się w żyłach i tętnicach cholesterol. Wynika z tego, że cukier jest głównym sprawcą otyłości i arteriosklerozy.

Ponieważ cukier jest z odżywczego punktu widzenia „pusty", organizm zmuszony jest przy jego trawieniu „pożyczać" brakujące witaminy i minerały oraz inne substancje synergiczne z własnych narządów i tkanek. Objadanie się cukrem wyczerpuje zapasy odżywcze organizmu. Ostatnio zebrano dowody, że powoduje on próchnicę nie tyle poprzez kontakt z zębem, ile przez wysysanie wapnia od wewnątrz. Cukier ograbia organizm z potasu i magnezu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca, z czego wynika, że jest jednym z głównych sprawców chorób tego narządu. Uszczuplenie przez cukier zapasu składników odżywczych może wyzwalać silne łaknienie - organizm chce bowiem uzupełnić swą ograbioną „spiżarnię".

Cukier uzależnia. Różnica pomiędzy uzależnieniem od cukru a narkomanią jest niewielka. Nagłe zrezygnowanie z cukru wywołuje symptomy odwykowe, które zwykliśmy przypisywać odstawieniu narkotyków: zmęczenie, znużenie, depresję, niestałość nastrojów, bóle głowy, kończyn. Uzależniającą naturę cukru odzwierciedla jego przerażające spożycie. Przeciętny człowiek spożywa ok 45kg cukru rocznie, czyli około 10-12 łyżeczek cukru dziennie. Nastolatki natomiast spożywają go średnio od 30 do 41 łyżeczek dziennie.

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jaką ilość cukru codziennie spożywa. 80% produktów pakowanych ma dodany cukier. Sosy do sałatek, sos do grila, sosy pomidorowe, mięso i bułeczki do hamburgerów , słodkie napoje i tak dalej. Cukier ma 56 nazw. Sacharoza, cukier trzcinowy, buraczany, syrop kukurydziany, agawa, syrop klonowy… Branża żywnościowa bez trudu ukrywa fakt, że dodaje cukier do każdego produktu. To jeden i ten sam cukier.

Dla przykładu puszka typowego napoju chłodzącego zawiera około dziewięciu łyżeczek rafinowanego, białego cukru. Jest on dzisiaj tak powszechny, że gdyby usunąć go ze sklepów to na półkach zostało by tylko 20% towarów.

Stan zdrowia ludzi na całym świecie pogarsza się z dnia na dzień. Wielu naukowców uważa, że fruktoza jest jedną z przyczyn tego stanu rzeczy. Cukier w każdej postaci: brązowy, biały, koncentrat soku owocowego.. Wszystkie te substancje wpływają na nasze zdrowie tak samo.

Spożycie cukru w USA jest tak wielkie, że staje się to przyczyną napięć społecznych. Szczególnie dotyka to dzieci, u których występują coraz ostrzejsze objawy zaburzeń w zachowaniu i obniżenie zdolności uczenia się. Doktor C. Keith Connors z Children's Hospital w Waszyngtonie ustalił, że istnieje „śmiertelny" związek pomiędzy spożyciem cukru wraz z węglowodanami a gwałtownym zachowaniem, nadciśnieniem i trudnościami z nauką.

W innych badaniach stwierdzono, że w więzieniach po wyeliminowaniu z więziennej diety cukru i skrobi zmniejsza się liczba aktów gwałtu. Rząd Singapuru zabronił w 1991 roku sprzedaży słodzonych napojów chłodzących w szkołach i ośrodkach młodzieżowych, powołując się na niebezpieczeństwo, jakie ze strony cukru zagraża zdrowiu psychicznemu i fizycznemu dzieci.

A Ty jak? Byłbyś wstanie przeżyć choć tydzień bez słodkiego nałogu?

email
Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby uzyskać dostęp do jeszcze większej ilości wiedzy.

Wypełniając formularz wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Holistic Med Clinic. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności .

Zobacz również

aromaterapia-esencja-rosliny-zamkniecia-w-butelce
Aromaterapia - esencja rośliny zamknięta w butelce
arrow_forward
szyszynka-i-jej-tajemnica
Naturoterapia
20/10/2021
Szyszynka i jej tajemnica
arrow_forward
schorzenia-pluc-w-ujeciu-totalnej-biologii
Schorzenia płuc w ujęciu totalnej biologii.
arrow_forward
matcha-jako-zdrowszy-zamiennik-kawy
Dietetyka
25/10/2021
Matcha jako zdrowszy zamiennik kawy
arrow_forward